Jak udzielić urlopu osobie pracującej w gastronomii

URLOPY

W restauracji hotelowej zatrudniani są kelnerzy na umowę o prace. Ich grafik pracy jest różny, często z tego względu pracują w soboty, niedziele, czy święta. Czy w takiej sytuacji kelnerowi należy się urlop od poniedziałku do piątku (bez sobót i niedziel) czy jego urlop ma obejmować także niedzielę i sobotę?

ODPOWIEDŹ

Pracodawca musi udzielić urlopu wypoczynkowego obsłudze kelnerskiej tylko w te dni, które dla niej są dniami pracy. Należy porównać grafik wykonywania pracy przez kelnera obowiązujący w okresie urlopu i na jego podstawie określić, jakich dni (także w tzw. normalnym tygodniu) nie obejmuje urlop.

UZASADNIENIE

Pracownikowi przysługuje prawo do corocznego, nieprzerwanego, płatnego urlopu wypoczynkowego w myśl art. 1544 Kodeksu pracy urlopu udziela się w dni, które są dla pracownika dniami pracy, zgodnie z obowiązującym go rozkładem czasu pracy, w wymiarze godzinowym, odpowiadającym dobowemu wymiarowi czasu pracy pracownika w danym dniu. Trzeba pamiętać, że udzielaniu urlopu jeden dzień urlopu odpowiada 8 godzinom pracy. Zatem warto przeliczyć godziny na urlop, o który wnosi pracownik, a następnie rozpisać je na dni w których według grafiku pracować powinien w tym czasie kelner. Może się okazać, że urlop będzie obowiązywać od środy do niedzieli, później poniedziałek i wtorek są dniami wolnymi z mocy prawa, a następny tydzień urlopu obejmuje znów okres środa - niedziela.

Jeśli praca kelnera obejmuje godzinny noce, wówczas trzeba pamiętać, że początku urlopu decyduje rozkład czasu pracy pracownika. W konsekwencji znaczenie ma początek kolejnej doby pracowniczej, a nie ta sama doba kalendarzowa. (wyrok Sadu Najwyższego z 4 listopada 2010 r., sygn. akt II PK 116/10).

Radosław Stępień

Adwokat, radca prawny

Podstawa prawna: art. 154, art. 1542 ustawy z 26 lipca 1974 r. – Kodeks pracy (tekst jednolity: Dz.U. 2018 r. poz.917 z późn.zm.)

Przypisy