Odpowiedź
Pracownicy inspekcji pracy mieli prawo nałożyć mandat na Czytelnika. Jeśli pracownicy układali kostkę przed halą, a w tym dniu temperatura powietrza przekraczała 28 st. C, to powinni mieć zapewnioną wodę i/ lub napoje. Nie ma konkretnych wymogów, jakie mają być te napoje.
Uzasadnienie
Zgodnie z § 4 rozporządzenia Rady Ministrów w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów pracodawca zapewnia napoje pracownikom zatrudnionym:
- w warunkach gorącego mikroklimatu, charakteryzującego się wartością wskaźnika obciążenia termicznego (WBGT) powyżej 25 st. C,
- w warunkach mikroklimatu zimnego, charakteryzującego się wartością wskaźnika siły chłodzącej powietrza (WCl) powyżej 1000,
- przy pracach na otwartej przestrzeni przy temperaturze otoczenia poniżej 10 st. C lub powyżej 25 st. C,
- przy pracach związanych z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet,
- na stanowiskach pracy, na których temperatura spowodowana warunkami atmosferycznymi przekracza 28 st. C.
Przepisy nie określają, ile ma być tych napoi – jedynie wskazują, że mają być one w ilościach zaspokajających potrzeby pracowników. Dlatego w tym względzie można stosować zalecenia lekarzy, którzy wskazują, że przeciętnie dorosły człowiek pewien w trakcie upałów pić m.in. trzy litry wody dziennie. Proszę pamiętać, że tylko w sytuacji, gdy pracownicy pracują w warunkach wskaźnika obciążenia termicznego (WBGT) powyżej 25 st. C pracodawca musi zapewnić napoje wzbogacone w sole mineralne i witaminy.
Oczywiście pracodawca jest obowiązany zapewnić wszystkim pracownikom wodę zdatną do picia lub inne napoje, przy czym miejsca czerpania wody zdatnej do picia powinny znajdować się nie dalej niż 75 m od stanowisk pracy. Zbiorniki te, jak i przewody i miejsca czerpania wody powinny być zabezpieczone przed zanieczyszczeniem lub zakażeniem. Czerpanie wody ze zbiorników powinno odbywać się wyłącznie z zaworów czerpalnych.
Podstawa prawna: § 4 rozporządzenie Rady Ministrów z 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (Dz.U. Nr 60, poz. 279), § 112, §113 rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z 26 września 1997 r. w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy (tekst jednolity: Dz.U. z 2003 r. Nr 169, poz. 1650 z późn.zm.).